RÅDGIVENDE INSTALLATØR

Fremtidens lys.
Sluk for lampen og brug i stedet din hovedpude som lyskilde – sådan kunne det meget vel blive i fremtiden. I hvert fald hvis du spørger opfinder og lysdesigner Torben Laustsen.

TORBEN LAUSTSEN er opfinder med stort O og har arbejdet med lys i over tyve år. Han er direktør i den nordjyske lysvirksomhed Lyngsaa A/S og har designet belysning lige fra Rosenborg slot til Kongeskibet. Seneste skud på stammen er det velkendte 3×20 meter lysskilt ”Northsign” til Northside-festivalen i Aarhus. 

Torben Laustsen leger med lys og får hele tiden idéer. Her giver han sit bud på, hvad vi kan forvente af lysdesign i fremtiden.“Vi får helt nye muligheder, fordi formen på lys vil ændre sig. Ved hjælp af et materiale der hedder “remote fosfor”, har vi muligheden for at støbe lyset ind i forskellige materialer, og er derfor ikke længere afhængig af en bestemt placering af lyskilden. Det betyder, at vi bl.a. kan fremstille former, møbler og tekstiler med indbygget lys. Det kan fx være lampeskærmen, der lyser i stedet for en pære i lampen. For hvorfor skulle lysetkomme fra en lampe, når vi kan få vores puder eller møbler til at være lyskilder i stuen? Man kunne også forestille sig at “remote fosfor” blev indbyg- get i lameller, som giver plads til sollyset om dagen og om aftenen omdannes til ly- sende lameller. Jeg tror, at det i fremtiden vil det være formerne der er lyskilden”. 

Lysende tapet.

Der er masser af muligheder med fremtidens lys. Lyset behøver ikke nødvendigvis at komme fra en lampe, når man i stedet kan få hele lokalet til at lyse op. “Her på fabrikken er vi ved at udvikle noget tapet, der lyser op. Det kan være en fordel i rum med meget lidt lysindfald og det giver mange kreative designmuligheder. Der kommer til at ske så mange nye ting med lys. Det primære bliver på designsiden, hvor arkitekter og designere nu kan bruge lyset i indretningen på en helt anden måde på grund af størrelsesforhold” fortæller Torben Laustsen.

Fremtidens led er lige om hjørnet.

“Ved anvendelse af den nuværende LED teknologi er der en energibesparelse på ca. 80 % i forhold til almindelige glødepærer, men vi forventer i nær fremtid at kunne udnytte 90-95% idet man kan omdanne og genanvende spildvarmen til strøm. Farvegengivelsen er i dag oppe på omkring 97 % og vi forventer at de fleste dioder inden for de næste 2-3 år kommer op i nærheden af 100”, slutter Torben Laustsen.

Lyngsaa A/S har opnået flere patentregistreringer, bl.a. på lysende vejbrikker og laserprogramme- ring af fiberlys. De nyeste projekter omhandler desuden energieffektivisering af armaturer på Herning Sygehus, udvikling af arbejdsbelysning til industrimaskiner, floodlight til belysning af havneområder og Led-belysning til carporte. 

MERE OM DAN-EL A/S:

Du er altid velkommen til at benytte dig af vores effektive døgnvagt, som er åben alle årets dage. Der vil du altid få god og tryg rådgivning af et kompetent personale.

+45 70 23 23 88 

Læs mere om døgnvagt